Zsugorcső és gyártása

WEBÁRUHÁZ     Our company is Kabel-Ring Ltd. Hungary English language Kábel-Ring Kft. magyar nyelv

Zsugorcsövek


A zsugorcsövet 1964-óta használják elektromos huzalok szigetelésére, és kopásállóságának javítására. Alkalmas szigetelési sérülések javítására, több vezeték kötegbe való rögzítésére, csatlakozók és érintkezők szigetelésére. A zsugorcsöveket az elektromos iparon kívül egyéb területen is használják alkatrészek védelmére (pl. koptató hatás ellen) és rögzítésére, valamit a színes változatokat jelölésre is használják.

A ma használatos zsugorcsövek hőre lágyuló anyagból készülnek. Ezen belül különféle keverékeket (adalékokat) is alkalmaznak a gyártók a zsugorcsövek anyagához. Kültéri használathoz a zsugorcső alapanyaga gyakran UV stabilizátorral van ellátva. A zsugorcsövek zsugorításkor hosszirányban nem zsugorodnak csak keresztirányban, azaz csak az átmérő zsugorodik.

A zsugorcsövet 1964-ben a Raychem Corporation fejlesztette ki. A felhasználható anyagok skálája elég nagy: poliolefin, fluorpolimer (például FEP, PTFE vagy Kynar), PVC, neoprén, szilikon elasztomer vagy Viton.

A zsugorcsövek előállítására szolgáló eljárás

A zsugorcső alapanyaga: Az anyagot gyakran más adalékokkal (például színezékekkel, stabilizátorokkal stb.) összekeverik az alkalmazástól függően. A kiindulási csövet a nyersanyagból extrudálják. Ezután a csövet egy külön folyamatba viszik, ahol keresztkötés hoznak létre, általában elektron sugárzás révén. A térhálósítás memóriát hoz létre a csőben. Ezután a csövet közvetlenül a polimer kristályos olvadáspontja fölé melegítik és átmérőjét módosítják, gyakran vákuum kamrába helyezve végzik a folyamatot. Ekkor a bővített állapotban a zsugorcsövet gyorsan lehűtik.
Később, amikor a végfelhasználó felmelegíti a zsugorcsövet, a cső visszazsugorodik eredeti extrudált méretére. A zsugorcső leginkább használt műszaki paramétere a zsugorodási arány, ami 1:2 és 1:4 között lehet. Ez függ a zsugorcső kialakításától (falvastagság, gyantaréteg).

A memória effektus több lejárással is megvalósítható

Elektronsugarakkal, peroxidok vagy nedvesség használatával is létrehozható. Ez a térhálósítás biztosítja a memóriát a csőben úgy, hogy visszaálljon az eredeti extrudált méretekre melegítéskor.

A cégünk által forgalmazott zsugorcsöveket itt találja.